logo
Εξυπ. Πελατών & Τηλ. Παραγγελίες: +302310758002 / +302310756431

ΠΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΔΕΡΜΑ

ΠΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΔΕΡΜΑ
δερματα

 

Συχνά αναρωτιέστε αν  το παπούτσι ή γενικά το αντικείμενο που έχετε μπροστά σας και μοιάζει δερμάτινο, είναι πραγματικά φτιαγμένο από δέρμα ή απο συνθετικό, απομίμηση δέρματος. Μπορεί στο ανθρώπινο μάτι η όψη να είναι πολύ όμοια, αυτό όμως που ξεχωρίζει τα δυο υλικά είναι η ποιότητα, η μηχανική τους αντοχή, η διάρκεια στο χρόνο, η δυνατότητα του δέρματος να διαπερνάται απ΄ τον αέρα, ν' αναπνέει.  

 Το γνήσιο δέρμα είναι ενα υλικό φυσικό που δουλεύεται με την βοήθεια του ανθρώπινου χεριού, αντίθετα το συνθετικό δέρμα είναι ένα πλήρως βιομηχανοποιημένο υλικό. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά και απλά τι είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε ένα γνήσιο δέρμα.

 Είναι ίσως περιττό να πούμε ότι το μεν πραγματικό δέρμα με τη χρήση γίνεται πιο μαλακό και η φθορά του είναι πολύ - πολύ αργή ενώ το συνθετικό δέρμα αντίθετα σκληραίνει με το χρόνο και σπάει και μάλιστα  σύντομα.

 Πως μπορείτε όμως άμμεσα να έχετε μια άποψη για το υλικό που μας παρουσιάζεται σαν δέρμα?

  • Το γνήσιο δέρμα έχει δυο όψεις, α)την εξωτερική όψη-επιδερμίδα και β) την πίσω όψη.

Η πίσω όψη είναι αυτή που με ασφάλεια θα μας δείξει την αυθεντικότητα του δέρματος. Η ελαφρά "τριχωτή" όψη του δέρματος  θυμίζει καστόρι ενώ στο συνθετικό υπάρχουν ίνες υφάσματος ή πλαστικού. Ψάχτε λοιπόν μια άκρη του προιόντος και αναδιπλώστε την ώστε να δείτε την υφή του υλικού.

  • Η μυρωδιά του δέρματος είιναι γνωατή σε όλους, μυρίστε το προιόν και αν είναι γνήσιο δέρμα θα το καταλάβετε αμέσως. Η χαραχτηριστική του μυρωδιά παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο ενώ στο συνθετικό η μυρωδιά σαφώς διαφέρει(πλαστικό) ή λείπει παντελώς.
  • Κάτι άλλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μικρό τεστ είναι η δοκιμή της σταγόνας του νερού.

Ρίχτε μερικές σταγόνες νερού, περιμένετε για μερικά δευτερόλεπτα. Θα δείτε ότι το νερό έχει εισχωρήσει στο δέρμα χωρίς να το αλλοιώσει (εκτός και αν υπάρχει επεξεργασία αδιαβροχοποίησης απ' το βυρσοδεψείο, συνήθως στα δέρματα ταπετσαρίας). Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα δέρματα που ανήκουν στην κατηγορία των καστοριών και των σαμουά ή αλλιώς NUBUCK είναι ιδιαίτερα αποροφητικά στο νερό εκτός και αν έχουν υποστεί αδιαβροχοποίηση απ΄το βυρσοδεψείο. Αντίθετα τα συνθετικά δέρματα, λόγω του ότι κατασκευάζονται απο παράγωγα πετρελαίου (πλαστικές ίνες) είναι συνήθως αδιάβροχα, εκτός βέβαια απ' άυτά που μιμούνται το καστόρι ή το NUBUCK .

  • Ομοιογένεια

Κανένα δέρμα δεν είναι ίδιο με ένα άλλο. Το πραγματικό δέρμα είναι μοναδικό και δεν επαναλαμβάνεται! Το γνήσιο δέρμα έχει χαρακτηριστικά ιδιαίτερα, ανάλογα από ποιό  μέρος του ολόκληρου δέρματος είναι κομμένο.

Στο γνήσιο και ποιοτικό δέρμα, πολύ δύσκολα το χρώμα του θα είναι παντού απόλυτα το ίδιο, θα υπάρχουν σημεία ελαφρά πιό σκούρα ή πιο ανοικτά. Όπως και το δικό μας δέρμα έχει πόρους, έτσι και τα δέρματα που χρησιμοποιούνται για τα δερμάτινα αντικείμενα, έχουν τους πόρους τους, οι οποίοι δεν είναι ποτέ όμοιοι μεταξύ τους. Αν λοπόν σ'ενα καλά φωτισμένο μέρος, ξεχειλώσουμε ελαφρά με το χέρι μας και διαπιστώσουμε πόρους διαφορετικού μεγέθους, σχήματος και διάταξης τότε μπροστά μας έχουμε ένα γνήσιο δέρμα. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο συνθετικό δέρμα γιατί όντας φτιαγμένο σε μηχανές, δύσκολα θα μιμηθεί μέχρι τέτοιου σημείου την "ατέλεια" του δέρματος.

Ενας άλλος τρόπος για να ξεχωρίσουμε το γνήσιο δέρμα απ'το συνθετικό είναι τα σημάδια που υπάρχουν στο γνήσιο δέρμα. Παρατηρώντας προσεκτικά ένα αντικείμενο, βλέπουμε ότι συνήθως έχει μικρά σημαδάκια. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί στο δέρμα μεταφέρονται και αποτυπώνονται τα μικρά γδαρσίματα που είχε το ζώο.

Ένας ακόμη τρόπος είναι να ανάψετε έναν αναπτήρα και να βάλετε το προιόν πάνω από αυτό, θα δείτε ότι το γνήσιο δέρμα δεν θα πάθει απολύτως τίποτα, σε αντίθεση με ένα συνθετικό δέρμα το οποίο θα αρπάξει αμέσως ή θα λιώσει σε δευτερόλεπτα.

Τέλος, το ποιοτικό δέρμα δεν μπορεί ποτέ να είναι πολύ φθηνό γιατί  μεταφέρει μια μακριά, δύσκολη και εξειδικευμένη εργασία πολλών ανθρώπων για να φτάσει να είναι ένα τελειωμένο προιόν. Αντίθετα το συνθετικό δέρμα παράγεται μηχανικά και μαζικά χωρίς εξειδικευμένη παρέμβαση, στην πραγματικότητα οι μηχανές κατασκευάζουν και τυπώνουν το τελικό προιόν.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε!
FOLLOW US ON


banks
logo-small

Ξανθίππης, Ελευθέριο Κορδελιό

Θεσσαλονίκη 562 24

Τ. +302310758002 / +302310756431

call-us
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης